İngiltere haftada 20 saat çalısarak eğitiminizi sürdürebilir ve İngilizcenizi geliştirebilirsiniz.
Uluslararası öğrenciler İngiltere’de eğitim gördükleri süre içerisinde çalışma hakkkına sahiptirler; fakat bu durum bütün öğrenciler için geçerli değildir. Altı aydan daha kısa bir süre eğitim alan öğrencilerin çalışma hakkı yoktur. Altı aydan fazla eğitim alan öğrencilerin ise günde 4 saat haftada 20 saat yarım gün çalışma izinleri vardır.
Çalışma izninizin olup olmadığını öğrenmenin en kolay yolu, pasaportunuza vurulan vize çeşidine dikkat etmenizdir.
Çalışma Kısıtlamaları
Avrupa üyesi olmayan birçok uluslararası öğrenci 6 aydan daha fazla eğitim alıyorsa belli kurallar içerisinde çalışma iznine sahip olur. Asağıdaki cümleleri pasaportunuzda (İngiltere vize damgasında) görüyorsanız çalışma iznine sahipsiniz demektir:
“able to work as authorised by the Secretary of State”
“No recourse to public funds work (and any changes) must be authorised”
“…. Does not enter or change employment paid or unpaid without the consent of the Secretary of State for Employment ….. Pasaportunuzdaki İngiltere vizesinde yukarıdaki cümlelerden bir tanesi yer alıyorsa okul dönemlerinde haftada 20 saat (part-time) ve okulların kapalı olduğu dönemlerde (tatillerde) aşağıdaki şartları yerine getirmek koşulu ile istediğiniz kadar çalışabilirsiniz:
Bir iş kurmayı düşünmüyorsanız, kendinize çalışmıyorsanız, profosyonel bir sporcu ya da profosyonel bir kariyer sahibi olmaya çalışmıyorsanız, Full-time iş bulmak için girişimlerde bulunmuyorsanız, Yukarıda ibaresi gecen “tatillerde” anlamı, herhangi bir okula devam, sınavlara hazırlanmak ve ders çalışmak (rapor, essay vb.) gibi eğitim amaçlı aktivetelerde bulunmadığınız zamanlardır.
Çalışma Sınırları
Pasaportunuzdaki vizede aşağıdaki ibarelerden herhangi biri yer alıyorsa, İngiltere’de eğitim gördüğünüz sürece çalışma izniniz YOK demektir.
No work or engaging in business No work or Recourse to public funds’ … does not enter employment paid or unpaid and does not engage in any business or profession….. Vizenizde yukarıdaki cümlelerden biri yer alıyorsa, bunu değistirmek icin başvurabilirsiniz. Vizenizin üzerinde bu cümlelerin olma sebeblerini şöyle sıralayabiliriz: İngiltere’ye turist, gezici ya da “student visitor” 6 aydan kısa süre için giriş yapmak istediğinizden çalışma izniniz yoktur ve çalışmanız yasaktır, bu kurallara uymazsanız ağır yaptırımları vardır.
Türkiyeden Ayrılmadan Önce
Çalışma izini ile İngiltere’de bulunmak istiyorsanız Education Camp çalışanları ile vize işlemleri üzerinde konuşmanızı ve mümkünse eğitim sürenizi 6 ay’ın üzerinde almanızı ve vize başvurusu yaparken uzun dönem öğrenci vizesine başvurmanızı tavsiye ediyoruz. Vize başvurusu yaparken, eğitim masraflarımı karşılamak için öğrenci vizesine başvuruyorum söyleminde kesinlikle bulunmayın.
Detaylı bilgi almak için Education Camp calışanları ile iletişime geçebilir ve web sayfamızdan ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz. www.ukcosa.org.uk/images/before...leaving.pdf sayfasını da ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Eğitim Sonrası
Mayıs 2007 tarihinde çıkan yeni kanuna göre, İngiltere’de üniversite & master eğitimini tamamlayan öğrencilere bir sene tam gün çalışma hakkı verilmiştir. Daha detaylı bilgiye ulaşmak istiyorsanız www.workingintheuk.gov.uk sayfasını ziyaret etmenizi öneririz. Bununla beraber www.ukcosa.org.uk/images/workafter.pdf sayfasına da bakmanızı tavsiye ederiz.
Çalışma İzin numarası - National Insurance (NI)
Haftada £100 üzerinde para kazanan herkes NI vergisini vermek zorundadır. NI vergisi kazancınızın £100 uzerinden %11 olarak kesilmektedir. Haftalık £100 kazanmıyorsanız bile NI vergi numarasını bir işe başlamadan önce almak ve bunu iş verene sunmak zorundasınız. NI numarası almak için (jobcentre) iş ofisini 0845 600 0643 numaradan arayıp daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Jobcentre çalışanları sizinle görüşmek için bir randevu ayarlayıp NI numaranız için gerekli işlemleri sizin adınıza yürüteceklerdir.
Bir iş bulmak için, iş aramak için ya da çalışmaya başlamak icin NI numarasına ihtiyacınız yoktur. Bazı iş verenler kanunlar konusunda emin olamadıkları için bazı karışıklıklara yol açmaktadırlar.
ÖNEMLİ NOT: Haftada 20 saat ve £100 kazanan öğrenciler vergiden muaftırlar. NI numaranız yok ise, bu haktan yararlanamayıp vergi ödemek zorunda kalırsınız. Çalışmayı düşünüyorsanız NI numarasını almanızı tavsiye ederiz .
Daha detaylı bilgi için http://www.dfes.gov.uk/ ziyaret edebilirsiniz.
Vergi Sistemi
Uluslararası öğrenciler otomatikman İngiltere vergi hukukuna dahildirler. Bununla beraber, vergi ödemeden her yıl belli bir miktar kazanabilirsiniz. Bekarlar yıllık £5,225 altında para kazanmaları durumunda vergi ödemezler. Daha detaylı bilgi için www.hmrc.gov.uk sayfasını ziyaret ediniz.
Önemli not: Vergiler haftalık kesilmekle beraber yıl sonunda £5,225’den fazla para kazanmışsanız vergi kesilir,fakat daha az kazanmışsanız ve haftalık verginiz kesilmiş ise, bunu Inlanda Revenue – Vergi Dairesine başvurarak, ödediğiniz vergiyi geri isteme hakkına sahipsiniz.
Nasıl iş bulabilirim?
Birçok üniversite bünyelerinde öğrencilerin part-time ve tatil dönemlerinde iş bulmaları için “ iş bulma servisi” ya da “iş ofisi” adında hizmetler sunmaktadır. Sizlere çalışma izni, vergi sistemi, cv hazırlama ve birçok konuda yardımcı olacaklardır. Daha fazla bilgi icin www.morethanwork.net sayfasını ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
İş ararken University of London’ın sayfasından ve kariyer web sayfalarından yararlanıp part-time uzun dönem ve kısa dönem iş bulabilirsiniz. Bu sayfalara kayıt olup, CV nizi yükleyebilir, reklam verilen işlere başvuruda bulunabilirsiniz. www.careers.lon.ac.uk sayfasını ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Temprorary Employment acentaları size kısa dönem (bir günlük & iki günlük) iş bulmanızda yardımcı olabilir. Uzun dönem işler bulmak için yellow page’den de yararlanabilirsiniz. İnternet üzerinden yapacağınız aramada “job agencies in london, job agencies in uk, jobs for students” gibi arama kriterleri koyarsanız hedefe daha kısa yoldan ulaşabilirsiniz.
Yaşadığınız bölgede, her hafta kapılardan dağıtılan local gazetenizde de iş ilanlarını görebilirsiniz. Metro istasyonlarının çıkışlarındaki dükkanların camlarında, ya da marketlerin camlarında da iş ilanları görebilirsiniz.
Yararlı Linkler
www.ukstudentlife.com/work.htm www.e4s.co.uk www.gojobsite.co.uk www.jobserve.com www.monster.co.uk www.gumtree.com/london www.adviceguide.org.uk www.jobs.ac.uk www.britnet.co.uk/jobs.htm www.chronicle.com/jobs www.jobsite.co.uk www.prospects.csu.ac.uk www.reed.co.uk www.thejob.com www.jobsunlimited.co.uk www.netjobs.co.uk www.uclan.ac.uk/dfee/findff.htm
İngiltere'de eğitim programları hakkında detaylı bilgi almak ve diğer yurtdışı eğitim imkanlarından ücretsiz yararlanmak için Education Camp ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz. |