School Login Host Family Login Student Login
Hakkımızda Yaz Okulları Promosyonlar Downloads Foto Galeri Fiyat Listesi Referanslar İletişim
Bookmark and Share
Malta Amerika Avusturya Avusturalya İngiltere İtalya Kanada Almanya Fransa
         
   Eğitim Programları
   Okullar
   Yaz Okulları
   Üniversite Eğitimi
 Buradasınız | Anasayfa | Almanya | Eğitim Harçları
   Almanya > Eğitim Harçları
    Eğitim Harçları

Almanya'da Eğitim Harçları

Almanya'da üniversite eğitimi kural olarak ücretsizdir.

Almanya, eğitim harçları bakımından yerine göre Türkiye'den bile daha düşük bir noktada bulunmakta olup her dönem başında ortalama sadece [e]40-50 EUR harç ödenmesi gerekmektedir.

Bu miktar da aslında harç olmayıp Öğrenci İşleri için bir Sosyal Katkı niteliğindedir.

Dönem Bileti (Semesterticket) için de ortalama 175 Euro civarında bir tutar dönem başı ödenir. Çoğunlukla alınması mecburi olan bu biletle, üniversitenin bulunduğu bölgedeki bütün toplu taşıma araçlarından dönem boyunca ücretsiz yararlanılır.

ABD, İngiltere, Avustralya vs. gibi harçların astronomik seviyelerde bulunduğu ülkeler karşısında Almanya bu yönüyle de öğrenci dostu bir ülkedir ve özellikle orta gelirli gençlerimiz için vazgeçilmez bir yurtdışı eğitim seçeneğidir.

Bununla birlikte, son yıllarda Almanya'da da paralı ve parasız çok sayıda master programı başlatılmış ve özellikle yabancı öğrencileri çekmeyi hedef almıştır. Bunların paralı olup olmadığını özenle araştırmanızı tavsiye ederiz. Paralı olanların ücretleri okuldan okula ve masterdan mastera farklı olabilmektedir.

Bu bağlamda fiyatları yaklaşık 5.000 ile 15.000 EUR arasında değişmektedir. Bu tür paralı üniversitelerin büyük kısmı devlet üniversitesi olup yalnız küçük bir bölümü özel sektörce işletiliyor.

Ayrıca son olarak 2005 yılında Federal Anayasa Mahkemesi tarafından eyaletlerin üniversite harçlarını artırmaları önünde bir engel bulunmadığı yolunda bir karar alınmıştır. Bu karar doğrultusunda her eyalet hükümeti, kendi eyaletindeki devlet üniversitelerinin harçlarını yükseltme yetkisine sahip durumdadır. Almanya'daki son yıllarda devlet bütçesindeki açık nedeniyle pek çok eyalet hükümeti harçları dönem başına 500 ile 1.500 Euro arasında yükseltme kararı almıştır. Bazı eyaletlerde WS (Kış) 2006 / 2007 döneminden başlayarak dönem başı 500 Euro tutarında harçlar alınmaya başlanacaktır. Bazı eyaletlerde ise hala bu konuda bir mutabakata varılmış değildir.

Almanyada eğitim ve yaşam için aylık ortalama 600-650€ lluk bır gelire ihtiyaç vardır.

Education Camp Broşürü

E-Bülten
İsminiz :
E-Posta :

© 2009 education camp Hakkımızda | Kayıt Formu | Bilgi İstek Formu | İletişim